. نحوه و شكل نمازخواندن در زمان پیامبر
. نحوه و شكل نمازخواندن در زمان پیامبر


. نحوه و شكل نمازخواندن در زمان رسوالاكرم (ص) چگونه بود؟ آيا به شيوه اي اهل تشيع بود يا به شكل نماز اهل تسنن؟

2. توجه در ظواهر نماز(صورت ظاهري ) تا چه اندازه ضروري است؟ آيا بحث پيرامون آن مهم است؟ فلسفه نماز چه ارتباطي با ظاهر آن دارد؟ نماز اهل تشيع صحيح است يا اهل تسنن؟(خواهشمندم پاسخ صريح و روشن داده شود)

3. استنباط نمازبه شكل نماز اهل تشيع و يا اهل تسنن چگونه است؟

4. خواهشمندم تفاوت هاي نماز در دو فرقه تشيع و تسنن رابراي بنده شرح فرماييد؟

پاسخ:

 

الف) نحوه و شکل نماز خواندن در زمان رسول اکرم چطور بوده؟ آيا به شيوه اهل تشيع بوده يا به شکل نماز اهل سنن

1 ـ نماز خواندن رسول خدا به شکل شيعه بوده است اولاً چون اميرمومنان علي (ع) و حسن و حسين (عليهم السلام) همراه پيغمبر بودند و در خانه او بزرگ شده اند، آنها به همين شکلي که شيعيان نماز مي خوانند نماز را در منابع روايي نقل کرده اند و آنها هم طبق صريح آيه تطهير که در قرآن آمده (احزاب ـ 33) معصوم بودند و خطا نمي کردند لذا هر آنچه آنها انجام داده اند و به شيعيان گفته اند همان است که پيامبر (ع) انجام داده است. ثانياً اکثر تغييرات در نماز مانند دست بسته خواندن و وضوی برعکس انجام دادن بعدها به وجود آمد که قبلاً در نماز و يا وضو وجود نداشت (اين بخش را در قسمت اختلافات بيشتر توضيح مي دهيم)

ب) توجه به ظواهر نماز تا چه اندازه ضروري است؟

به همان مقدار که در رساله های عملیّه ی مراجع واجب شمرده شده است. مثل انجام درست حرکات و سکنات نماز و تلفّظ درست کلمات عربی به آن مقدار که فقها واجب دانسته اند مثل رعایت مخارج حروف و فصل و وصلها . امّا رعایت تمام قواعد تجویدی اگرچه بهتر است ولی ضرورت ندارد ، بخصوص اگر مانع از حضور قلب باشد. همچنین از وسواس باید به جدّ پرهیز شود چرا که با غرض عبادت که حضور قلب و آرامش باطنی است در تضادّ است. 

ج) فلسفه نماز چه ارتباط با ظاهر آن دارد؟

فلسفه ی نماز در واقع به حکمت و راز اعمال ظاهري مي پردازد، مثلاً در حکم ظاهري مي گوييم بعد از نيت بايد دستها را بالا برد و تکبيره الاحرام گفت، ولي در فلسفه آن مي گوييم معناي دست بلند کردن و الله اکبر گفتن اين است که هر چه غير خدا بود دور انداختم و پشت سرم قرار دادم. و يا در حکم ظاهری مي گوييم دو سجده بايد کرد و در فلسفه آن مي گوييم که رفتن به سجده به این معناست که من از خاک آفريده شده ام و دوباره به آن بر مي گردم، و دوباره زنده مي شوم. و يا مثلا در وضو حکم ظاهري اين است که دست و صورت بايد شسته شود و پاها و سر مسح کشيده شود و  در فلسفه آن مي گوييم، دستها را شستيم يعني از گناهان ، دست شستيم و مسح بر سر يعني فکر گناه هم نمي کنم و مسح پا يعني جاي بد و گناه آلوده قدم نمي گذارم در واقع ظاهر پوسته عمل است و فلسفه بيان مغز و هسته آن. ظاهر نماز مثل لفظ است و فلسفه ی آن مثل معنا. لذا با کنار کذاشتن ظاهر نماز ، فلسفه و راز نماز نیز معنایی نخواهد داشت.

د) نماز اهل تشيع صحيح است يا اهل سنن؟

به نظر، شيعيان ، در نماز اهل سنت چند عمل است که باعث بطلان مي شود يکي دست بسته نماز خواندن و ديگري آمين گفتن بعد از حمد و سومي بعد از حمد سوره کامل نخواندن و چهارمي بر غیر وجه الارض (غیر خاک و غیر آنچه از آن برمی آید) سجده کردن ، هر چند نماز آنان طبق مذهب خود آنان صحيح است. و اگر سني شيعه شد، اعاده ی نمازهايي که خوانده شده لازم نيست.

ه ) استنباط نماز به شکل نماز اهل تشيع يا اهل سنن چگونه است؟

شيعيان نماز و دستورات آن را از رواياتي مي گيرند که از امامان معصوم (ع) در منابع روايي نقل شده است که مجتهدين با بررسي سندي و درستي روايات آن را استخراج و در رساله ها در دسترس عموم قرار مي دهند.اما اهل سنت از پيروي اهل بيت فاصله گرفته اند. در حالی که حدیث متواتر ثقلین حکم به تبعیّت از اهل بیت می دهد. اهل سنّت در احکام فقهي از جمله دستورات نماز از يکي از چهار مذهب معروف اهل سنت (حنفي، مالکي، شافعي، حنبلي) پيروي مي کنند و رؤساي مذاهب آنان نيز هر جا از قرآن، سخن و عمل پيامبر مدرکي نداشته اند به قياس (تمثیل) و استحسان عمل مي کنند و احکام فقهي را استنباط مي کنند. که نه شرعاً درست است نه عقلاً. لازم به ذکر است که هیچکدام از ائمه ی چهارگانه ی اهل سنّت جزء اهل بیت یا اصحاب یا حتّی تابعین نیستند. بلکه همه ی آنها یا بی واسطه یا با واسطه شاگردی امام صادق (ع) را کرده اند. حال اینکه چگونه اینها از شاگرد تبعیّت کرده و استاد را رها کرده اند سوالی است که اهل سنّت باید جواب دهند. 

و) خواهشمندم تفاوت هاي نماز دو فرقه تشيع و سنن را شرح دهيد؟

در تعداد رکعات و اصل نماز اتفاق نظر است تفاوت در چند مورد است :

1ـ آنها بسم الله الرحمن الرحيم را آهسته مي گويند و ما طبق دستور ائمه (ع) بلند مي خوانيم.

2ـ آنها بعد از حمد ، سوره کامل خواندن را لازم نمی دانند ولی شيعيان خوانده سوره ی کامل را واجب مي دانند.

3ـ آنها بعد از اتمام حمد آمين مي گويند که ما شيعيان آن را مبطل نماز مي دانيم اما الحمدلله رب العالمين گفتن به عنوان ذکر خدا اشکال ندارد. کلمه آمین عربی نیست و ذکر مسیحیان است.

4ـ آنها دست بسته نماز مي خوانند هر چند اين عمل را واجب نمي دانند بلکه تمام مذاهب اربعه ، آن را سنت و مستحب مي دانند( ر.ک عبدالرحمن الجزيري، الفقه علي المذاهب الربعه، ج 1 ص 251)  ولي از نظر ما شيعيان دست بسته نماز خواندن بدعت بوده نماز را باطل مي کند. و اين مسئله قبلاً در نماز نبوده بلکه از زمان عمر که اسراي ايراني در مقابل او دست به سينه گذاشته احترام کردند رسم شد، عمر گفت خوب است، در مقابل خدا دست را روي سينه گذارده احترام کنيم( محمد حسن نجفي، جواهر الکلام في شرح شروائع الاسلام ـ دارالکتب الاسلاميه ، چاپ دوم ، تهران، 1365 ج 11 ص 19)

5. اهل سنّت در اقامه می گویند: الصّلاة خیر من النّوم ــ نماز از خواب بهتر است  ، که این هم در زمان رسول خدا نبوده لذا بدعت است.

6 ـ در سجده آنها هم بر وجه الارض هم سجده می کنند با اين که در روايات آنهاهم  آمده است که بايد بر زمين سجده کرد ولي از نظر ما شيعيان بايد بر زمين سجده کرد مانند خاک ، سنگ ، چوب ، چمن ، پنبه ، برگ درختان و امثال این امور که از زمین برآمده اند. استفاده شیعه از مهر نیز براي سهولت امر است چون امروزه دیگر سطح خانه ها از خاک نیست و با حصیر و امثال آن پوشیده نمی شود. پیامبر یا زمین خالی سجده می کرد یا حصیری که زیر پایش می انداخت. چرا که حصیر نیز از برگ درختان درست می شود.( براي اطلاع بيشتر رجوع شود به فقه تطبيقي، محمد جواد مغنيه، ترجمه کاظم پور جوادي نشر ماجد)

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







:: برچسب‌ها: نماز- پیامبر -شیعه ,
نویسنده : سجاد حسینی فهرجی وسید علی حسینی فهرجی
تاریخ : سه شنبه 6 آبان 1393
زمان : 18:30


.:: This Template By : Theme-Designer.Com ::.